måndag 26 augusti 2013

General & Spion

Idag har 3:or och 4:or fått leka General & Spion. Alla blir indelade i två lag, röda laget och blåa laget. Alla får en varsin lapp med en roll och en siffra, alltså vilken "level" man har. Rollerna kommer från militären. Högst är generalen som är 12 och lägst är spionen som är 1. Lagen har ett varsitt bo i skogen där det också finns ett fängelse där man kan ha fångar i.

Spelet går ut på att spionen ska försöka ta generalen från det andra laget tillfånga. Spionen är nämligen den enda som kan ta generalen.

Alla springer runt och jagar varandra. När man kommer ikapp någon från andra laget så får båda visa sina kort. Den som har högst kort vinner och då måste den andra följa med till fängelset. Om man har samma siffra så händer det ingenting och man får fortsätta jaga någon annan.

T.ex. Röd Överste nr 11 jagar Blå Löjtnant nr 8. När dom visar varandra korten så måste den som har Blå nr 8 följa med till det röda fängelset. Man kan rymma om vakterna inte ser och man kan bli räddad av en kompis.

Det gäller alltså att skydda sin spion från att bli tagen och att försöka lista ut vem som är general i det andra laget.

Här tränar vi att lyssna på instruktioner & regler, samarbete i laget, logik och taktik.


2 kommentarer:

 1. Det verkar ju jättekul! Lyckos alla elever som får prova på denna övning. Kan vi inte leka det som en "get to gather -övning" med lärarna nån gång?
  /Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle vara kul! :-)

   Radera